bet36体育在线_点击进入~

图片

Мениджмънт

Успешната стратегия на "Еконт" е да нямаш страх от новото и да се адаптираш бързо и с кураж

bet36体育在线 Media

Орлин Стоянов ръководи екипа на "Интелигентни технологии" в "Еконт Експрес" ЕООД от 2017 г. Със своя професионализъм Орлин се е превърнал в основен координатор на IT проекти и един от хората, свързан с превръщането на "Еконт" в технологично ориентирана компания, която да предоставя качествени и надеждни услуги в куриерския бизнес.
Намирането на иновативните решения и систематичният подход са част от ключовите умения в професионалната му насоченост. Има дългогодишен опит в управлението на IT проекти както в България, така и в чужбина. Придобива докторска степен в областта на компютърните науки през 2013 г.
________________________________________________________________________________________________

Г-н Стоянов, "Еконт" е сред най-бързо развиващите се компании, която винаги е сред иноваторите в своята област и успешно следва пулса на бизнеса. Вие сте и първата компания, която реализира безплатната платформа за генериране на линкове за продажба - Pop Up. Кога усетихте нуждата от автоматизация на бизнес процесите си?
Клиентските поведения и нужди се променят непрекъснато. За да се адаптираме към това и отговорим на очакванията, за нас е абсолютно наложително да дигитализираме и автоматизираме процесите си. За това няма начална и крайна дата, а има култура на постоянни подобрения, която градим в общността ни.

Много добър пример за стремежа ни в тази посока е фактът, че заменихме хартиените товарителници и подписът върху тях с документ и подпис върху iPad. От тогава до днешна дата не сме спирали да работим и мислим в тази посока всичко да бъде автоматизирано, лесно и бързо.

Много хора изпитват притеснения, когато чуят дигитална трансформация. Коя според вас е успешната стратегия за стартиране на дигитални процеси в една компания?
Притеснения изпитват компаниите, които имат страх от промяната. Помните ли компанията Blockbuster? Те бяха онзи бранд, който предлагаше да наемеш видеокасетка и да я гледаш вкъщи. През 1997 Netflix влезе смело на този пазар, смени касетките с DVD дискове и ясно показа тенденции да дигитализира съдържанието, което се предлагаше. На Blockbuster им отне години да минат на абонаментен бизнес модел и да минат в онлайн пространството. През тези години Netflix смело крачеше напред и днес виждаме резултата от това. В тази връзка успешната стратегия е просто да нямаш страх от новото и да се адаптираш бързо и с кураж.

Вие притежавате дългогодишен опит в управлението на IT проекти. Защо избрахте "Коника Минолта България" като партньор, с чиято помощ да дигитализирате бизнес процесите си?
Търсенето на партньори, които да ни помогнат в дигитализирането на процеси, услуги и документи в "Еконт", не беше много лесна задача. Структурата на компанията предполага голяма гъвкавост във вземането на решения, особено в случаите на структуриране на дигитален процес. Konica Minolta е една от малкото компании, които не само че не се "стреснаха" от динамичността на процесите при нас и нуждата от индивидуален подход към всеки детайл, но съвместно с нас изградиха едни устойчиви дигитализирани процеси.


Успешната стратегия на "Еконт" е да нямаш страх от новото и да се адаптираш бързо и с кураж


Станислав Димитров е проектен мениджър в "Еконт Експрес" ЕООД. В компанията е от близо година и половина, в екипа на "Интелигентни технологии". По професия Станислав е софтуерен инженер със завършен бакалавър и магистър в Русенския университет. Освен проектен мениджър от близо две години работи като преподавател по програмиране в Националната програма "Обучение за ИТ кариера" към Министерството на образованието и науката.
В "Еконт" Станислав води основополагащи проекти с аналитичен характер за компанията, като заедно с екип "Интелигентни технологии" предлагат иновативни софтуерни решения за оптимизиране на бизнес процесите.
___________________

Г-н Димитров кой процес стартирахте най-бързо и колко време след имплементацията му усетихте положителната промяна?
В мрежата на "Еконт" има над 300 предприемачи и 600 офиса. С тези офиси и предприемачи имаме ежемесечен документооборот - например да приемем работата им за изминалия месец и да изплатим комисиона. Представете си сега как цял екип от хора се свързва с тези офиси и предприемачи, изготвя им договори, попълва ги ръчно, разпраща ги ръчно, проследява получаването и правилното попълване, връщането им, след това ги сканира, за да ги архивира и да не се налага да ги търси из камарите хартия в офиса

Това в момента е в историята благодарение на общата ни работа. Благодарение на платформата за управление на информация M-Files днес екипът се фокусира върху стратегическите за компанията дейности, без да има нужда да потъва в технически и ръчни действия по едно семпло на вид действие - подписване на договор или анекс.

Какви ползи генерира решението за вас? Можете ли да посочите колко време и разходи успяхте да спестите?
Основното, което е спестихме, е време респективно, то винаги струва пари :)
Спестихме не само от разходи за хартия, принтери, доставки, но и спестихме от ненужното прахосване на човешки ресурс с потенциал в еднообразни технически задачи.

Какъв е вашият съвет към компаниите, на които предстои да стартират дигитални процеси? Какво бихте ги посъветвали при избора на партньор?
На първо място - бъдете смели. Дигитализацията е тук и скоро няма да си тръгне. Бъдещето е всичко да се случва в смартфоните ни, и то с един клик.

При трансформацията най-важен е партньорът. Затова изберете партньор, който ви дава индивидуални решения според вашите лични нужди, а не ограничения. И не забравяйте да искате най-доброто от тях.

Г-н Димитров, вие сте част от екипа "Интелигентни технологии" в компанията. Можете ли да ни кажете какво предстои сега пред дигитализацията на процесите в "Еконт"?
В момента имаме една обща и стратегическа цел - "Еконт" да стане изцяло дигитална компания. Желанието ни е да направим един бутон в едно приложение, с което хората купуват и продават с 60 километра в час. Представете си най-добрият маркетплейс, стъпил върху стабилните основи на логистиката в България - "Еконт".

Разбира се, за да стигнем там, дигитализираме стъпка по стъпка, спринт след спринт.

Съдържание от "Коника Минолта България"

X