bet36体育在线_点击进入~

图片

Мениджмънт

Големи придобивания през 2020 г.

Иван Гайдаров

Миналата година отбеляза лек спад в глобалната активност по отношение на придобиванията и сливанията в технологичния сектор, особено на фона на рекордната 2018 г., когато SAP купи Qualtrics за 8 милиарда долара, IBM - Red Hat за изумителните 33 милиарда долара, а Broadcom изкупи CA Technologies за 18,9 милиарда долара.

Към края на третото тримесечие на 2019 г. технологичните сделки бяха на стойност 245 милиарда долара в глобален мащаб - спад от 25% на годишна база, според GlobalData.

Какви сливания и придобивания предлага 2020 г.? Ако съдим само от месец януари, то надали ще има забавяне на големите сделки в индустрията, а сигурността вече се оформя като гореща зона.

Ето и някои от най-големите технологични придобивания през 2020 г.:

Amazon придобива компанията за автономни системи Zoox за 1,2 милиарда паунда

Amazon обяви, че придобива компанията за разработка на самоуправляващи се превозни средства Zoox за 1,2 милиарда долара през юни.

Гигантът в електронната търговия проявява траен интерес към пазара на автономни системи, като залага на участия в производителя на електрически камиони Rivian и стартъпа Aurora.

Основана в Калифорния 2014 г., Zoox планираше да пусне пилотна програма за своята услуга за споделено пътуване тази година, но пандемията осуети тези планове. До момента компанията е събрала близо 1 милиард долара финансиране, което я прави един от много малкото "еднорози" на този пазар.

Изпълнителният директор на Zoox Айча Евънс и съоснователят на компанията Джеси Левинсън ще продължат да ръководят компанията като "самостоятелен бизнес" в рамките на Amazon.

Mastercard придобива финтех компанията Fincity

През юни Mastercard обяви, че придобива финтех компанията Finicity за 825 милиона долара. Базираната в Юта организация е специализирана в отвореното банкиране - нов, базиран на регулации начин на банкиране, който е значително по-разпространен в Европа, отколкото в САЩ. То позволява на потребителите да получават по-голям контрол върху своите финанси, използвайки сигурни API, за да свържат банковата си сметка с други финтех услуги за бързи плащания, без да използвате традиционните посредници като Mastercard.

Finicity предоставя платформа, която дава възможност на финансовите институции да свържат тези нови потоци от данни с широк кръг финансови институции и органи за вземане на решения за кредити, без да се налага да правят сами "водопровод". По-известните клиенти на финтех компанията включват FICO и Experian.

Анализаторите отбелязват сходство между тази сделка и неотдавнашната покупка на Visa - Plaid за 5,3 милиарда долара.

"Mastercard инвестира рано в отвореното банкиране и лансира набор от решения в Европа миналата година. Днес тези водещи услуги се предлагат в дузина страни. С добавянето на Finicity, Mastercard очаква не само да подобри своята отворена банкова стратегия, но и да подобри начините, по които подкрепя съвременната дигитална икономика", коментират съознователите на Finicity Стив Смит и Ник Томас.

Microsoft придобива CyberX

Microsoft обяви придобиването на израелската компания за IoT сигурност CyberX през юни за неразкрита сума. Технологичният гигант ще включи технологията и таланта на CyberX в своя облачен модул Azure, където вече предлага стека Azure IoT, Центъра за сигурност на Azure за IoT и Azure Sentinel.

Основана през 2013 г., CyberX дава възможност на клиентите да управляват и подобряват сигурността на своите IoT активи. Към днешна дата клиенти на компанията са големи петролни и комунални услуги и американски правителствени агенции, включително Министерството на енергетиката на САЩ.

Cisco придобива ThousandEyes

Cisco обяви намерението си да придобие специалиста по мрежово наблюдение и анализ ThousandEyes през май за неразкрита сума.

Базираната в Сан Франциско ThousandEyes продава облачни аналитични инструменти за интернет, локални и широкомащабни мрежи. Компанията също така проследява производителността на ISP, облачните приложения и т.н.

"С хиляди агенти, разположени в интернет, платформата на ThousandEyes има безпрецедентно разбиране за процесите в мрежата и става все по-интелигентна с всяко ново внедряване", обяснява Тод Найтингейл, старши вицепрезидент и генерален мениджър в Cisco.

Cisco планира да вгради технологията ThousandEyes в съществуващите си продукт като AppDynamics, SD-WAN, WebEx и Meraki.

Facebook купува Giphy за 400 милиона долара

Facebook обяви на 15 май, че смята да придобие Giphy, популярна библиотека за търсене на подвижни изображения. Продуктът и екипът ще бъдат включени в Instagram подразделението на гиганта в социалните медии. Цената за придобиването е около 400 милиона долара.

"Giphy прави ежедневните разговори по-забавни и затова планираме да интегрираме по-нататък тяхната GIF библиотека в Instagram и другите ни приложения, така че хората да намерят точно правилния начин да се изразят", смятат от Facebook и разкриват, че 50% от трафика на Giphy вече идва чрез семейството приложения на Facebook, половината от самия Instagram.

X