bet36体育在线_点击进入~

图片

Големи Данни

Светът е генерирал 64 зетабайта данни през 2020 – но къде отиват те?

Мария Динкова

Хората и компютрите са генерирали повече от 64 зетабайта данни през 2020 - това е еквивалентът на 6,4 трлн. гигабайта или по-просто казано - повече от изображенията и видеата, създавани от един човек през целия му живот, пише ITBrief.

Подобни големи стойности не само отразяват това, което от IDC наричат "необичайно висок" ръст на данните, след като хората живяха и работеха предимно вкъщи през миналата година, но те налагат да се зададе и един важен въпрос: къде се съхраняват всички тези данни?

От IDC отбелязват, че по-малко от 2% от информацията е била съхранена или запазена за 2021. Това означава, че повечето данни на практика са създадени, за да бъдат използвани или заменени с нови такива.

Старшият вицепрезидент на IDC Global DataSphere Дейв Райсъл отбелязва, че ефектът на генерираните данни през 2020 ще бъде усещан поне няколко години - а един от основните проблеми, който ще излязе на преден план, ще бъде съхранението.

"Обемът на дигиталните данни, създадени през следващите пет години, ще бъде над два пъти по-голям от обема на данните, създадени след появата на дигиталния сторидж. Въпросът е: Каква част трябва да бъде съхранявана?", коментира експертът.

Сериозен ръст
Очаква се глобално създаването и копирането на данните да се увеличи 23% между 2020 и 2025, като голяма част от този ръст ще дойде от IoT данните като камери за сигурност и социални мрежи.

Същевременно се предвижда, че пространството за съхранение няма да се разширява със същите темпове пред периода - неговият очакван ръст е 19,2%.

IDC също така прогнозира, че фирмената дейта сфера ще се увеличи два пъти по-бързо в сравнение с потребителската, тъй като повече организации използват облака както за сторидж, така и за обработка. Освен това данните в периферията също ще нараснат почти толкова бързо, колкото в облака.

Според IDC Global DataSphere наличният капацитет за съхранение е достигнал 6,7 зетабайта през 2020. Неговият ръст е по-бавен от този, отчитан при генерирането на данните. На практика светът пази по-малко данни, отколкото създава.

Организациите обаче трябва да обмислят възможността да съхраняват повече данни, тъй като те ще са им особено необходими, докато преминават през дигитална трансформация и подобряват своите бизнес показатели чрез инициативи за анализи на данни, съветват експертите.

Защо да се съхраняват данните?
От IDC посочват 3 причини, поради които е важно да се съхраняват данните: дигитална устойчивост, иновации и удовлетворение на служителите и потребителите.

Дигиталната устойчивост означава, че организациите могат да капитализират от променящите се условия и бизнес трансформацията, тъй като бизнесът зависи от данните.

Освен това данните са двигател на иновациите, тъй като позволяват на фирмите да видят накъде отиват и какви са новите възможни източници на приходи.

Не на последно място, данните са и средство, чрез което организациите следят "пулса" на служителите, клиентите и партньорите, за да гарантират тяхното удовлетворение и лоялност.

X