bet36体育在线_点击进入~

图片

Дигитализация

Да очакваме ли ново европейско платежно решение

Мария Динкова

В много отношения границите в Европейския съюз отдавна са част от миналото. Това обаче не се отнася напълно за финансовата сфера и особено за пазара на платежни услуги, който е фрагментиран и доминиран от няколко големи международни играча. В тази връзка още преди година властите отправиха ясен призив към банките на Стария континент да създадат иновативно и независимо разплащателно решение на европейско ниво. В крайна сметка това лято финансовите институции предприеха действия в посока по-голяма интеграция.

През юли 16 банки от пет държави в еврозоната - Белгия, Франция, Германия, Нидерландия и Испания, обявиха създаването на така наречената Европейска инициатива за разплащания (ЕИП). Проектът цели да създаде единна платежна система в Европа за клиенти и търговци на дребно, която да обхваща плащанията с карта, дигиталните портфейли, електронните преводи, както и тегленията на кеш. Предвижда се механизмът да се основава на технологиите за незабавни плащания, за да се предложи алтернатива на гиганти като Visa и Mastercard.

Позицията на институциите
Още през юли Европейската централна банка приветства решението на 16-те финансови институции. В свой доклад от 2019 тя очертава предизвикателствата в сферата и необходимостта от хармонизация на картовите разплащания. В документа се посочва, че през последните години е постигнат значителен напредък с въвеждането на Единната зона за плащания в евро (SEPA), но единството при плащанията все още изостава. В тази връзка беше отправен и призив за увеличаване на сътрудничеството в сферата в полза на потребителите и засилване автономността на европейския пазар на разплащания на дребно.

Според Европейската централна банка новата инициатива е отговор именно на този призив, тъй като проектът ще помогне да се заменят националните схеми за картови, онлайн и мобилни разплащания с единна карта и дигитален портфейл. "Европейската инициатива за плащанията ще трябва да се справи с фрагментацията на европейския пазар за търговия на дребно и трябва да обхване всички държави в еврозоната, а в крайна сметка и целия Европейски съюз. Очакваното ефективно прилагане и нарастващият брой участници имат потенциала да засилят ролята на европейските доставчици", коментира Фабио Панета, член на Изпълнителния борд на ЕЦБ.

От своя страна Европейската комисия също изрази подкрепата си за инициативата, определяйки я като нов амбициозен проект и решителна стъпка в правилната посока. В допълнение през септември институцията прие и собствена стратегия за плащанията на дребно на Стария континент.

"Европейската инициатива за плащанията съвпада с нашата амбиция, че европейските потребители и компании трябва да имат достъп до бързи, ефективни и конкурентни платежни решения. Надявам се банките от другите държави, иновативните европейски финтех компании и други европейски доставчици на платежни услуги да се присъединят към първите 16 члена, донасяйки своята собствена експертиза и възможности в този иновативен проект", отбеляза Валдис Домбровскис, изпълнителен заместник-председател на Европейската комисия.

Какво ще се промени
Стартирането на инициативата се очаква да донесе сериозни ползи за всички играчи, участващи в разплащанията на дребно. От една страна, проектът има своето политическо значение за институциите в Брюксел, както и за отделните национални власти, тъй като има потенциала да въведе нов паневропейски стандарт за плащания във всички видове транзакции. От друга страна, от ЕИП ще спечелят и доставчиците на платежни услуги, които в момента разполагат с малко влияние върху развитието на пазара. Те ще могат да получат дълго търсената независимост от глобалните играчи, както и повече контрол по въпросите за разходите, конкуренцията и управлението. Не на последно място, новото решение ще подпомогне и европейските граждани, които засега се съобразяват с ограниченията на националните картови схеми. В тази връзка трябва да се отбележи, че в 10 европейски държави все още не се приемат карти от другите страни членки.

Освен това кризата, породена от пандемията от COVID-19, също подчерта необходимостта от въвеждането на единно европейско решение за разплащания и спокойно може да бъде добавена към аргументите за неговото реализиране. Като цяло експертите очакват ЕИП да даде възможност да се обедини разплащателната екосистема на банките, доставчиците на платежни услуги и търговците, а същевременно да се засилят единният пазар и програмите в областта на цифровите технологии.

Партньорство или конкуренция?
Макар че решението цели да обедини настоящия фрагментиран пазар, според Мариус Галдикас, изпълнителен директор на ConnectPay, то може да доведе до потенциални проблеми с партньорството и конкуренцията. Затова експертът настоява въпросите да бъдат обстойно обсъдени, преди решението да стартира.

"По-значителното влияние на пазара на разплащания в Европа ще постави континента в по-конкурентна позиция и ще намали въздействието на настоящите водещи играчи. В същото време новополучената независимост ще донесе редица трудности, които могат да увелича конкуренцията между партниращите си банки. Например такъв е въпросът за таксите за обмен, тъй като в момента, дори и ограничени от регулаторните органи, те се определят от Visa или Mastercard", коментира Галдикас.

Друг аспект, който трябва да бъде задълбочено дискутиран според него, е въпросът как държавите членки ще бъдат включвани в мрежата на новата инициатива. По думите на експерта, ако ЕИП отговори - или дори надхвърли - настоящите очаквания, нейната новооткрита стойност ще разбуди интереса и на другите държави членки. Съществува обаче риск 16-те банки да наложат необосновани условия, за да запазят своето влияние. Затова е важно да се гарантира, че всички въпроси, свързани с управлението, ще бъдат следени - особено след като инициативата стартира изцяло.

"От ключово значение е да следим управлението, така че да се гарантира прозрачност на всички нива и равностойно конкурентно положение за всички участващи страни. Това ще позволи да се запази добрата основа, която е поставена, и да се продължи да се развива инициативата в една водеща посока - предприемане на основна стъпка за хармонизиране на пазара на разплащанията", допълва Галдикас. Той също така смята, че стартирането на широка платежна схема на европейско ниво доста е закъсняло.

Какво предстои
Инициативата ще започне да се прилага постепенно и се очаква новото решение да бъде изцяло функциониращо през първото тримесечие на 2022 с три- или четиригодишна фаза на миграция. Експертите не очакват решението да доведе до сериозни промени в потребителските навици. Разбира се, петте страни, които са се включили, не са достатъчно, за да успее проектът да достигне паневропейски мащаби. Именно и затова 16-те банки призовават други доставчици на платежни услуги да се присъединят, като срокът е до края на тази година.

При успех на инициативата потребителите ще могат да се радват на универсално платежно решение, достъпно чрез карта и дигитален портфейл в дoпълнeниe ?ъм cъщecтвyвaщитe международни системи. От друга страна, търговците ще се възползват от икономически изгодна и унифицирана европейска схема. Също така ЕИП ще насърчи иновациите в света на плащанията, тъй като днес над половината от транзакциите на дребно все още се извършват в брой. Макар че новата инициатива може да донесе свои собствени предизвикателства за всички участващи страни, тя очертава една доста обещава картина на бъдещето - единен и независим платежен пазар в Стария континент.

X