bet36体育在线_点击进入~

图片

Дигитализация

4 истории за успешна трансформация по време на пандемия

bet36体育在线 Media

Ocean Spray, футболният отбор "Сан Франциско Фортинайнърс" (49ers) и Anheuser-Busch InBev са сред компаниите, които изпълняват цифрови инициативи, за да постигнат ръст на бизнеса и оперативна ефикасност

Клинт Баултън, bet36体育在线, САЩ

Едно нещо може да се каже за пандемията от коронавирус: никога досега всеобхватните усилия на цифровите стратегии за модернизиране и трансформация на бизнеса не са били толкова важни. Подтиквани от повишената необходимост за непрекъснатост на бизнеса, главните информационни директори избират отново софтуерни платформи в облак, за да запазят дейностите на организацията. Освен това те цифровизират процеси, за да предоставят безконтактни услуги на клиентите. Някои информационни директори дори включват софтуер за добавена реалност, за да осигурят на перспективните си клиенти виртуални посещения на своите производствени съоръжения от разстояние.

Много от тези решения вече са част от стратегическите пътни карти на главните информационни директори. Но пандемията накара ИТ ръководителите да ускорят цифровите си планове и да създадат "нов оперативен ритъм" според Аамер Бейг, старши партньор в McKinsey. "Исканията на фирмите растат, казва Бейг за bet36体育在线.com. Времевата рамка се сви и така годините станаха месеци, а месеците станаха седмици."


Ocean Spray реорганизира своя бек офис
Като главен цифров и технологичен директор Джейми Хед ръководи основната трансформация в Ocean Spray, чиято дейност се развива от отглеждане на червена боровинка до услуги в областта на здравето и уелнеса. Когато се сформира през 2018 г., кооперативът с капитал 2 милиарда щатски долара е затънал технически и финансово в дългове, след като не успява да инвестира в подобрения на процесите или технологиите в продължение на няколко години.

Хед модернизира бек офис системите на Ocean Spray, като набляга на управление на основните данни, за да разбере по-добре схемите и тенденциите в продажбите. Целта му е да реши проблема със сезонните прекъсвания. По този начин, от една страна, се облекчават служителите на компанията, а от друга - клиентите прекарват повече време в разглеждане на "цифрови рафтове", което включва уебсайтове за електронна търговия на трети страни, мобилни приложения и уебсайтове, казва Хед. Идеи, генерирани от данни, които Ocean Spray събира чрез продажби на продукти, включително нейната нова марка билкови напитки Atoka, ще поставят компанията в "по-добра позиция за задържане на клиенти" след затихването на пандемията, допълва Хед.

Пандемията принуждава ИТ мениджърът да промени своя управленски подход и той взема изключително важно решение: за да облекчи напрежението от работата (и провеждането на срещи) от разстояние, обединява вземането на стратегически решения до една седмица през всеки месец. В резултат на това има три седмици на гъвкава работа и една седмица за рутинно вземане на решения. "Трябваше да работим технически различно и да бъдем гъвкави", казва Хед.

49ers възприеха аналитични методи
Защитата може да печели шампионати, но професионалният футболен отбор "Сан Франциско Фортинайнърс" (49ers) добавя цифрови технологии и данни към рецептата за своя бъдещ успех. Главният стратегически директор Муун Джавейд започва дните от футболния сезон с Executive Huddle, платформа за управление на местата на събития. Тя показва информация в реално време за това, което се случва на стадиона "Ливайс". Платформата, създадена от SAP и допълнена с технологии на други компании, позволява на персонала да наблюдава и визуализира тенденции за посещение, паркиране, търговия, продажба на билети и информация за времето, като и други източници на данни. По-рано голяма част от тези данни е била анализирана с помощта на смесица от аналогови и цифрови източници, ако изобщо може да се говори за анализ. "Опитваме се да вземаме по-добри решения на базата на събраните данни", казва Джавейд на bet36体育在线.com.

Платформата Huddle помага да се извършва по-добро планиране, казва Джавейд. Проучването на данните за билетите позволи на екипа да анализира схемите за влизане в стадиона, което даде възможност на персонала на място да насочва феновете към подходящите входове, за да се намали времето на изчакване за влизане в стадиона "Ливайс". Способността на Huddle да управлява инвентара също информира персонала на концесионерите кога трябва да приготвят повече хранителни продукти. Това се очертава като критична задача, тъй като екипът се опитва да включи ново меню за притежателите на сезонни билети през този сезон.

Засега въздействието на Huddle за предстоящия сезон остава под въпрос. 49ers наскоро обявиха, че първият им домакински мач ще се играе без публика поради пандемията. "Ние ще продължим да работим с щатските и областните власти относно възможността да посрещнем отново верните привърженици на стадиона "Ливайс" по-късно през този сезон", се казва в изявление на отбора.

Във всеки случай аналитичните възможности на Huddle са потвърждение на факта, че данните са станали по-интегрален аспект на управлението на спортни организации, много от които се бавят в адаптирането си към новия начин на работа. "Светът се променя и ние трябва да се променяме с него", казва Джавейд.

Aspen модернизира стоматологичното управление
Главният информационен директор Йогиш Суварна реорганизира големия брой остарели системи AS/400 на Aspen Dental Management и преминава към Google Cloud Platform (GCP) като част от мащабен проект за модернизация, който да направи бизнеса по-гъвкав и да подобри преживяването за пациенти и лекари. "Това е огромна инициатива, с която ние заменяме технология от 80-те години на миналия век с технология на XXI век", казва Суварна за bet36体育在线.com.

Суварна очаква преместването в облака да достигне финалната си фаза през септември, въпреки че COVID-19 внесе хаос в работата. Когато коронавирусът принуди Aspen Dental Management да затвори офисите си през март, Суварна е бил в процес на осигуряване на условия, при които стоматолозите все пак могат да лекуват пациенти, макар и виртуално. Така той създава решение за безконтактни приеми, за да обслужи повече от 4500 пациенти, които посещават 830 офиса ежедневно.

След един ранен фалстарт, който е уплашил пациентите, Суварна изгражда виртуален портал за грижи. Той помага на пациентите да си записват часове за телематично лечение чрез софтуер за видеоконференции с техните лекари. Освен това Aspen цифровизира процеса на регистрация, което дава възможност на представителите на Aspen да попълват автоматично данни за пациентите чрез сканиране на техните шофьорски книжки и осигурителни карти. Безконтактното решение намалява наполовина времето за регистрация до 15 минути.

"Няма нужда някой да седи и да попълва хартиени формуляри. Това елиминира огромно количество време в чакане пред офиса, казва Суварна. Важно е да се знае какво иска клиентът."

Anheuser-Busch има връзка
За Anheuser-Busch (AB) InBev трансформацията се простира от нейните пивоварни до партньорската й мрежа от 4 милиона търговски обекта. AB InBev създава B2B, мобилно приложение, което управители на магазини за алкохолни напитки, универсални магазини и други обекти за търговия на дребно използват, за да правят поръчки за нови запаси, казва Тасило Фестетикс, вицепрезидент за глобални решения в AB InBev. Алгоритъм в B2B дава и предложения за доставки, което позволява на персонала по продажби на AB InBev да прекарва повече време в обсъждане на нови марки и продукти със собственици на магазини.

Освен това AB InBev създава Beer Garage, лаборатория за технологични иновации в Силициевата долина, където технически специалисти си партнират с бизнеса за създаване на по-добри практики за клиенти и търговци чрез изкуствен интелект, машинно обучение и Интернет на нещата наред с други технологии.

Компанията за производство на бира използва предимствата на Интернет на нещата например, за да създаде "свързани пивоварни", способни да наблюдават количеството, качеството, температурата и други свойства във всяка партида бира. Освен това компанията използва софтуер, който наблюдава социалните медии и други канали, за да научи как клиентите приемат нейните марки. Идеята е да държи пръст върху пулса на настроението на клиента и да създава смислено съдържание за клиентите, казва Фестетикс.

Предизвикателството, разбира се, е да се запази фокусът върху обслужването на клиентите и търговците партньори, вместо да се грабнат най-новите и най-страхотни инструменти, казва Фестетикс. Важното е бизнесът да се трансформира с помощта на технологиите, а "не да се възприемат технологии в името на технологиите", казва той.

Извод
Главните информационни директори, които успешно са се справили с аспектите на културната промяна на работа от вкъщи по бърз и динамичен начин, трупат огромен политически капитал сред техните колеги на изпълнително ниво, казва Бейг от McKinsey. Предизвикателството е да се запази тази продуктивност при партниране с изпълнителните директори, за да се идентифицират и създадат нови цифрови бизнес възможности и да се помогне на марката на компанията да изпъкне по време на пандемията, казва Бейг. Но главните информационни директори трябва да са двигателят на цифровата стратегия; те не могат да си позволят да попаднат в клопката да бъдат просто изпълнители на програмата на някой друг.

"В условията на COVID ИТ ръководителите постигнаха по-голямо влияние, тъй като това, което правят, е толкова съществено за връщането на организациите към работа отново, казва Бейг. Но когато става дума за разпределяне на ресурси, приоритети и стратегически разговори, ние започваме да виждаме известна дистанция между стремеж и действителност", заключава той.

Превод и редакция Мариана Апостолова

X